Във връзка с изпълнението на Договор №Д-176 от 04.07.2022 г./

...
 Във връзка с изпълнението на Договор №Д-176 от 04.07.2022 г./
Коментари Харесай

Община Мездра се сдоби с два нови специализирани автомобили за сметоизвозване на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци

 Във връзка с осъществяването на Договор №Д-176 от 04.07.2022 г./ BG 16M10P002-2.005-0020-C01-032 с предмет: " Доставка на сметосъбиращи и сметоизвозващи коли за апаратура за компостиране за задачите на план " Изграждане на апаратура за компостиране на разделно събрани зелени боклуци - район Враца ", за потребностите на Община Мездра бяха предоставени безплатно един открит профилиран сметовоз за зелени боклуци (товарен самосвал) с размер на бункера 16 куб. м и един открит профилиран сметовоз за биоразградими боклуци с каросерийна надстройка вид Вариопреса с размер на бункера 16 куб. м. 

Доставените сметоизвозни коли са марка " Ford Trucks ", нови, неупотребявани и дават отговор на всички настоящи нормативни документи. Системата за разделно събиране в община Мездра ще бъде построена посредством разполагане на 130 контейнери за зелени и за биоразградими (хранителни и кухненски) боклуци с съдържимост 1,1 куб. м. Те ще бъдат сложени на авансово избрани точки в града и в съставните села на общината, наоколо до детайли от градски зелени системи, квартали и заведения за публично хранене, генериращи такива боклуци. 

В гр. Мездра ще бъдат ситуирани 49 контейнери за зелени и култивиран боклуци и 5 контейнери за биоразградими (хранителни и кухненски) боклуци. Контейнерите са кафяви на цвят и са ясно обозначени за типа на одобрявания боклук, с цел да се разграничават от останалите контейнери, предопределени за други боклуци. Чрез системата за разделно събиране и превозване на зелени и биоразградими боклуци и работата на новата компостираща апаратура, която беше открита в края на м. септември 2022 година, се цели понижаване на количеството депонирани битови боклуци в Регионалното хранилище край с. Косталево и удължение на експлоатационмия му период посредством доста понижаване на годишните количества депонирани боклуци в него. 
 
 Чрез разполагане на 130 кафяви контейнери ще бъде построена система за разделно събиране на зелени и биоразградими боклуци Чрез разполагане на 130 кафяви контейнери ще бъде построена система за разделно събиране на зелени и биоразградими боклуци Източник: Община Мездра

Зелени и култивиран боклуци са трева, сено, листа, цветя, дървесни отрязъци и шубраци - окосена трева, бурени, култивиран резитби, цветя и дребни клони с дължина до 75 см дължина и диаметър до 7,5 см. Внимание: Не изхвърляйте в контейнерите за зелени боклуци хранителни боклуци, смесени битови боклуци, боклуци от опаковки, рискови боклуци, текстил, гума, кожа, строителни боклуци!

Биоразградими (хранителни и кухненски) боклуци са всички останки от храна; плодове и зеленчуци; месо и кости (както варени, по този начин и сурови); риба и морски блага (с изключение на твърди черупки както например черупки от стриди); яйца и яйчени черупки; всички хлебни произведения (вкл. самун и сладкиши); ориз, паста, зърнени храни и юфка; насипни чаени листа и наслойка от кафе (с изключение на пакетчета чай и кафе на шушулки); супи, сосове, кърита; останки от бързо хранене; развалена храна; употребена хартия, хартиени кърпи, салфетки, хартиени торби, вестници и кърпички; клечки за зъби; шишчета, нечиста с храна хартия. Внимание: Не изхвърляйте в контейнерите за биоразградими боклуци смесени битови боклуци, боклуци от опаковки, рискови боклуци, текстил, гума, кожа, строителни боклуци! 

Община Мездра приканва жителите да изхвърлят в кафявите контейнери единствено посочените боклуци, само че не и строителни, битови, промишлени, токсични, медицински и други типове боклуци, както и да раздробяват дърветата и клоните, които изхвърлят в новите контейнери!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР